Spring naar content

4 en 5 mei: De kunst van vrijheid

Volgende week is het zo ver: maandag 4 en dinsdag 5 mei. 75 jaar na de bevrijding van Nederland zou 2020 een speciaal jaar worden. Vele bijzondere herdenkingen, meeslepende verhalen in aanloop naar de bevrijding met als afsluiter het vrijheidsfeest dat overal in Nederland zou losbarsten.

Hoewel 2020 in alle opzichten een speciaal jaar is, verlopen de geplande activiteiten dit jaar net even anders. We herdenken en vieren dit jaar vanuit huis. Doe jij mee?

Dodenherdenking, altijd weer een bijzondere dag. Naast de gebruikelijke kranslegging op de Dam in Amsterdam en de twee minuten stilte om 20.00 uur, kun je ook nog op andere manieren herdenken. Maak je eigen vrijheidsvuur, ontdek de impact van gevangenschap in Kamp Vught of trek jezelf terug met de diverse verhalen van Stichting Dodenherdenking Zevenbergen of Brabant Remembers.

#Vrijheidsvuur

Markeer 75 jaar vrijheid samen met alle Nederlanders thuis door je eigen vrijheidsvuur te ontsteken. Een vuur, een vlam, een fakkel, een kaars, een lichtje óf digitaal. Geef het vuur digitaal door aan je vrienden en familie en laat hen het doorgeven. Plaats het ontstoken vuur thuis achter het raam of veilig in de tuin. Wanneer? 4 mei vanaf 21.00 uur.

Herdenken met Zevenbergse verhalen

Wie waren de soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in actieve dienst zijn gestorven? Nu de traditionele dodenherdenking niet kan doorgaan, helpen tien Zevenbergse verhalen je thuis de strijders voor onze vrijheid te gedenken. Niet alleen in Zevenbergen, maar ook de miljoenen andere wereldburgers die in de oorlog of bij andere conflicten het leven lieten.

Lees de korte levensbeschrijvingen van deze Zevenbergse soldaten of andere soldaten op de website heemkundekring Willem van Strijen of op de website van Brabantsegesneuvelden.nl

Ontdek de 75 life changing war stories

Brabant Remembers logo75 verhalen, voor elk jaar dat we in vrijheid leven één. Samen geven ze een goed beeld van de impact van de Tweede Wereldoorlog op de Brabantse samenleving. Beleef zelf de verhalen en de beperkende impact van de oorlog op de vroegere bewoners van onze provincie.

Tussen de 75 verhalen vind je ook twee Moerdijkse oorlogsverhalen. Eén uit vestingstad Klundert en één uit Moerdijk dorp. Je leest deze en alle andere verhalen terug op de website van Brabant Remembers.

Brabantse herdenking op afstand

Ook elders in Brabant herdenken we op afstand. Met een speciale herdenkingsuitzending op Omroep Brabant staat Nationaal Monument Kamp Vught op 4 mei stil bij de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog en met name de slachtoffers van Kamp Vught. Naast de gebruikelijke handelingen zal oud-gevangene Selma van de Perre live vanuit Londen vertellen over haar ervaringen in het kamp.

Zanger Stef Bos brengt vanuit het kamp zijn nummer ‘Daarom zijn wij vrij’ ten gehore en de 16-jarige Lieve Metzlar zal als winnaar van de jaarlijkse dichtwedstrijd haar gedicht ‘Durf te durven’ voordragen. Lees meer over het programma en de uitzending op de website van Brabant Remembers.

En dan vrijheid!

Juist nu het coronavirus onze vrijheid flink beperkt, merken we hoe belangrijk onze vrijheid is. Laat het vrijheidsfeest daarom ook dit jaar losbarsten! In je eigen tuin, op je balkon, in het park met gepaste afstand of met heerlijke muziek op de achtergrond terwijl je lekker geniet van je vrije avond. Liever actief op pad? Houd onze website dan in de gaten voor onze nieuwe Bevrijdingsfietsroutes!

5 mei-concert

Op NPO 1 toont de NOS vanaf 20.35 uur een bevrijdingsspecial vanuit de foyer van Theater Carré in Amsterdam. Simone Kleinsma, Roel van Velzen, mezzosopraan Maria Fiselier en violiste Noa Wildschut maken in deze uitzending hun opwachting en worden op een bijzondere manier begeleid door het Metropole Orkest. Ook geeft presentator Simone Weimans een overzicht van de hoogtepunten uit de 5 mei-concerten uit het verleden.