Spring naar content

5 tips om gemeente Moerdijk te komen bezoeken

Voorjaar in Nederland. Als je er binnenkort een dagje op uit trekt, denk dan ook eens aan de gemeente Moerdijk. Misschien ken je de gemeente Moerdijk als industriegebied, maar er is veel meer dan dat! De vestingsteden Klundert en Willemstad kunnen je iets meer zeggen. Er is ontzettend veel te doen in onze mooie gemeente en vanuit alle hoeken uitstekend bereikbaar!

1. Natuurgebied Appelzak Moerdijk

Heb jij De Appelzak al ontdekt? Een bijzonder mini-natuurgebied met alles ineen: prachtig bos, fraaie flora en een sfeervol strandje! Natuurgebied De Appelzak vormt een groene buffer tussen het dorp Moerdijk en het industriegebied Moerdijk. Op de fiets vanaf de Moerdijkse haven brengt het schelpenpad je rechtstreeks naar het natuurgebied. Langs dit verlichte pad staan diverse picknickbanken. Eenmaal in het natuurgebied vind je niet alleen een strandje aan het Hollands Diep. Tussen het populierenbos staan ook essenbomen, wilgen, acacia’s en vlierstruiken. Wie goed zoekt vindt bijzondere planten, zoals wilde marjolein en orchideeën. In de jaren 60 werd het gebied opgespoten met zand vanuit de Biesbosch en het nabijgelegen industrieterrein. Het gebied wordt omringd door dijken en grasladen die in de zomer door runderen begraasd worden. Hoe verder je komt richting het Hollands Diep, hoe meer watervogels je zult zien.

2. Het Zevenbergse Bakkersrondje

Volg deze wandeling door het centrum van Zevenbergen langs de adressen van de (oude) bakkers. Aan de hand van de geveltekeningen ontdek je wat is gebleven en wat is veranderd in het Zevenbergse bakkersland. Gelukkig zijn er ook nog een paar bakkerijen gebleven. Probeer hun baksels gerust uit en neem wat mee voor thuis. Het is allemaal zó lekker. Het beginpunt is het Haveneind in het centrum van Zevenbergen, op de hoek waar de Zuidhaven begint.

3. Kanoën bij de Prullenkast

Ook zo’n zin om op watersafari te gaan en onderweg te genieten van zelf gemaakte Engelse zoete en hartige hapjes? De Prullenkast biedt deze unieke beleving op de kreken ‘t Brede Gat en de Tonnekreek met een Canadese kano. Ver weg van de alledaagse stress: varen door kronkelende slootjes en brede kreken en kennis maken met de natuur in de Ruigenhilpolder. Je kunt kiezen voor hartige, zoete hapjes, of gemengd. Reserveren is wel nodig. Voor  meer informatie kan je terecht bij De Prullenkast.

4. Op avontuur in Fort Sabina

Op het kruispunt van Noord-Brabant, Zuid-Holland en Zeeland ligt het strategisch gelegen Fort Sabina Hendrica. Het oude verdedigingsfort is onderdeel van de Stelling van Willemstad en voert je mee naar tijden van militaire aanvallen op Holland via het water. Geniet van de combinatie van kunst, historie, natuur én culinaire verwennerij. Cultuurhistorie en natuur gaan nergens anders beter samen dan op Fort Sabina. De Tour Modèle uit de tijd van Napoleon, het onderaardse gangenstelsel en de grote kazerne maken jouw bezoek aan dit bijzondere fort meer dan waard. Volg een rondleiding, geniet van het water, ontdek de grote variatie aan bijzondere planten en dieren in de omgeving van het fort of neem plaats op het terras van bistro ‘De Kletsmajoor’ voor een hapje en een drankje.

5. Kuieren door Klundert

Even lekker kuieren langs de historie in Klundert en heb  je tips en informatie nodig? Het routeboekje voert je in twee à drie uur mee door het centrum van de vestingstad, over de stadswallen en biedt naast vele doorkijkjes en oude gevels ook diverse stads- en vergezichten. Het geeft een compleet beeld over hoe Klundert ontstond en hoe het zich in de bijna zeven eeuwen daarna heeft ontwikkeld en staande hield. Het routeboekje is voor te koop bij de Heemkundekring Die Overdraghe in Klundert.

 

 

Heb jij nog een lente tip die in dit rijtje thuishoort? Laat het ons weten en stuur een mail naar vvv@moerdijk.nl of deel de tip met ons op social media @vvvmoerdijk.