Spring naar content

5 tips voor een bezoek aan de gemeente Moerdijk

Voorjaar in Nederland. Als je er binnenkort een dagje op uit trekt, denk dan ook eens aan de gemeente Moerdijk. Misschien ken je Moerdijk als industriegebied, maar er is veel meer dan dat! De vestingsteden Klundert en Willemstad kunnen je iets meer zeggen. Er is ontzettend veel te doen in onze mooie gemeente en vanuit alle hoeken uitstekend bereikbaar!

1. Audiotour Suikerroute Zevenbergen

Fiets of wandel al luisterend de Suikerroute door het centrum van Zevenbergen en ontdek de belangrijkste locaties waar de suikerwinning vroeger een grote rol speelde.  Het beginpunt is de oude suikerfabriek in Zevenbergen. Bekijk hier de route.

2. Stroomwatergemaal de Eersteling

Stoomwatergemaal de Eersteling aan de rivier De Mark dateert uit 1881 en moest destijds de waterstand beheersen. In het gebouw stond een grote stoommachine die het water uit de polder naar de rivier pompte. Deze machine is in de jaren 60 helaas onder de hamer van de sloper terecht gekomen. Toch is het complex nog steeds een pronkstuk in de polder, zeker na de restauratie van een paar jaar geleden.

3. Torenpolderkaas

Echte boerenkaas met melk van de eigen koeien op de weilanden van de naastgelegen boerderij. De kaas wordt gemaakt in de eigen kaasmakerij van de boer en wordt verkocht in het boerderijwinkeltje op het erf. Nieuwsgierig wat zich afspeelt in de stallen? Neem een kijkje of volg een workshop kaasmaken.

4. Uitzichtpunt Kariene’s Wonderbar

Een ludieke uitzichtbank met super vet uitzicht, dat is Kariene’s Wonderbar aan de Klundertsedijk.

5. Volkeraksluizen

De Volkeraksluizen bij Willemstad vormen Europa’s grootste en drukst bevaren binnenvaartsluizencomplex. Dit Deltawerk is van groot economisch belang voor de scheepvaart. Het sluizencomplex werd gebouwd tussen 1957 en 1967 en scheidt het Hollandsch Diep van het Volkerak. Daarmee beschermt de Volkeraksluizen het zuiden van Zeeland tegen hoogwater en vormen ze een belangrijk punt voor het scheepvaartverkeer. Jaarlijks passeren hier bijna 150.000 vrachtschepen en diverse pleziervaartuigen. Beklim de toren! Wil jij ontdekken hoe de schepen omhoog en omlaag bewegen? Beklim dan (gratis) de uitkijktoren bij het sluizencomplex en kijk uit over het Hollands Diep. Combineer je bezoek aan de sluizen met een uitstapje naar de naastgelegen forten Sabina en De Hel of plof neer op het strand dat je vindt halverwege de Volkerakbrug: De Banaan. Vergeet onderweg niet te zwaaien naar de kapiteins op de schepen!

 

Heb jij nog een lente tip die in dit rijtje thuishoort? Laat het ons weten en stuur een mail naar vvv@moerdijk.nl