Spring naar content

75 jaar bevrijding: Beleef het zelf!

In november is het exact 75 jaar geleden dat Moerdijk door de geallieerden werd bevrijd. Komende maand herdenken én vieren we dat met bijzondere activiteiten. Een aantal tips voor jou op een rijtje!

Donderdag 31 oktober: Lezing over kamp Moerdijk

Tijd & locatie: 19.30 uur, theater de Schuur, Zevenbergen

Van maart 1943 tot eind februari 1944 was er aan de Havenkant in dorp Moerdijk een berucht kamp voor dwangarbeiders gevestigd: ‘Aussenkommande Moerdijk’. Alles over het kamp, en ook concentratiekamp Vught kom je te weten op een lezing door heemkundekring Willem van Strijen. Toegang is gratis.

Zaterdag 2 november/zondag 3 november: Bevrijdingsconcert

• Zaterdag 2 november, 20.00 uur, de Standaert, Standdaarbuiten
  • Zondag 3 november, 14.30 uur, Bartholmeuskerk, Zevenbergen
  • Zondag 3 november,  20.00 uur, de Ankerkuil, dorp Moerdijk

Een unieke combinatie van beeld en geluid. Muziek van het RuimteOrkest onder leiding van dirigent Caspar Versluis en zang van het gemengde koor Cantzoni en sopraan Kim de Looper worden afgewisseld met interviews met de laatste ooggetuigen van de bezetting en geprojecteerde beelden. De muziek die wordt gespeeld is van o.a. Karl Jenkins en uit de films Schindlers List en Forrest Gump. Toegang is gratis.

Zaterdag 30 november: Bevrijdingstour

Tijd & locatie: 11.00 uur, Stad Klundert, Molenstraat 33 Klundert

Een speciale bustocht door o.a. Klundert, Fijnaart, dorp Moerdijk en Zevenbergen langs zichtbare en onzichtbare sporen van de bezetting. Duurt ongeveer vijf uur, inclusief lunch. € 15 per persoon. Aanmelden kan per e-mail: bevrijdingsbus@gmail.com

Tot eind december: overzichtstentoonstelling ‘75 jaar bevrijding’

Tijd & locatie: Elke zaterdagmiddag,  14.00-16.00 uur, De Stad Klundert in Klundert

Een uitgebreide tentoonstelling van foto’s, gebruiksvoorwerpen en ooggetuigenverslagen over de bevrijding van Klundert tijdens de eerste week van november 1944.

Tot eind december: fototentoonstelling bevrijding

Tijd & locatie: Elke woensdagmiddag, 14.00-16.00 uur, het Heemhuis in Klundert

Een overzicht van foto’s gemaakt tijdens de feestelijkheden in augustus 1945 in Klundert ter gelegenheid van de officiële bevrijding.

Katholieke kerk Klundert 1944

De katholieke kerk in Klundert volledig verwoest tijdens de bevrijdende gevechten

Fietsroutes in het spoor van de bevrijders

Wil je zelf de bijzondere plaatsen zien waar de geallieerde bevrijders kwamen in het najaar van 1944? Dan kun je kiezen uit diverse fietsroutes.

Fietsroute 1ste Poolse divisie (29 kilometer)

Deze fietsroute is vernoemd naar de 1ste Poolse pantserdivisie die, onder leiding van generaal Maczek het oostelijk deel van de Brabantse Westhoek heeft bevrijd. Voert je o.a. door Zevenbergen, Zevenbergschen Hoek en dorp Moerdijk.

Fietsroute West Riding (34 kilometer)

Deze fietsroute is vernoemd naar de Britse divisie die een groot deel had in de bevrijding van dit deel. Je fietst door o.a. Willemstad en Klundert.

Fietsroute Timberwolf (34 kilometer)

Naamgevers van deze fietsroute is de Amerikaanse 104e infanteriedivisie, verantwoordelijk voor een groot deel van het midden van Brabantse Westhoek. Deze fietsroute komt door Standdaarbuiten, Noordhoek en Zevenbergen.

Organiseer jij een evenement of activiteit die nog niet in dit overzicht staat? Of mis je iets? Laat het ons weten! E-mail naar: vvv@moerdijk.nl

Moerdijkse Bevrijdingsconcerten