Spring naar content

96 stroomgaten: het verhaal Watersnoodramp 1953

96 stroomgaten gemarkeerd met sobere, basalten stroomgatzuilen. Dat is het project ‘Marketing Stroomgaten’ waarmee 67 jaar na de Watersnoodramp in februari 1953 het gehele rampgebied wordt gemarkeerd. Ook gemeente Moerdijk werd hard getroffen door de ramp. Daarom vind je vanaf nu ook in onze gemeente zes stroomgatzuilen op meerdere dijken.

96 gaten, 96 verhalen

Elk stroomgat vertelt een eigen verhaal, zo werd duidelijk bij de onthulling van de zuil aan de Oostdijk en oosten van Willemstad. Namens de Heemkundige Kring Fijnaart en Heijningen vertelde voorzitter Jan Dierks het verhaal van deze bijzondere locatie.

Wil je meer weten over het verhaal achter de Watersnoodramp? Fiets of wandel dan onze Watersnoodroute en ontdek zelf de verhalen via de panelen die je tegenkomt op deze route. Je vindt de Watersnoodroute op onze routepagina.

Wat is een stroomgat?

Elke dijkdoorbraak zorgde voor een gat in onze verdediging tegen het water. Stroomgaten waren diepen gaten, die zo diep waren dat het water dag en nacht de polders in- en uitstroomde. Deze gaten waren dan ook het moeilijkst te dichten.

Met de plaatsing van de stroomgatzuilen maakt de projectgroep zichtbaar waar die fatale verwoestingen in februari 1953 zaten op de nu zo stoere dijken. Aan dit project werken ook alle zes Waterpoortgemeenten, het Watersnoodmuseum en Waterschap Brabantse Delta mee.