Spring naar content

Beleef Bekijk Bespeur De Zuiderwaterlinie

De Zuiderwaterlinie! De plek in Brabant waar je van alles kunt bespeuren, bekijken en beleven. En dat alles op je eigen ritme. Trek je wandelschoenen aan en ontdek het Zuiderwaterlinie-wandelpad of andere wandelroutes. Liever met de fiets op ontdekkingsreis? Maak een fietstocht langs de prachtige locaties van de Zuiderwaterlinie. Of pak je auto of motor en navigeer langs de linie met de Zuiderwaterlinie-autoroute. 

De vijf stellingen van de Zuiderwaterlinie bieden allerlei bezienswaardigheden, van forten en kastelen tot natuurgebieden. Plan je dagje uit naar een van de stellingen, duik in de geschiedenis van onze Brabantse verdedigingslinie en beleef de magie van de linie op jouw manier.

Neem alvast een kijkje wat je in Willemstad kan bespeuren, bekijken en beleven.

Touren langs de Zuiderwaterlinie

Sinds kort beleef je de Zuiderwaterlinie vanuit de auto! De toeristische autoroute in Brabant bestaat uit 4 etappes die je langs de Zuiderwaterlinie voeren. Ervaar per etappe steeds een stukje van deze prachtige waterlinie. Ontdek de mooie wegen naar de pittoreske dorpjes en de prachtige natuurgebieden die Noord-Brabant te bieden heeft. Verblijf je dit jaar tijdens je vakantie in eigen land? Dan is dit een ideaal uitje!

Wandelen

Om te wandelen in Brabant ben jij in de Zuiderwaterlinie aan het juiste adres. Op de pagina van de Zuiderwaterlinie ontdek je tal van leuke wandelroutes in Brabant, geschikt voor jong en oud. Zin om de volledige linie te verkennen? Dan is het Zuiderwaterlinie wandelpad iets voor jou. De totale lengte van het wandelpad in Brabant is 290 kilometer, opgesplitst in 17 kortere deelroutes. Zo ook etappe 4. Deze wandelroute van 20 kilometer start in Steenbergen en neem je mee door Willemstad. Wandelschoenen aan, veters gestrikt? Veel wandelplezier!

Fietsen

Om de vijand op afstand te houden, liet niemand anders dan Willem van Oranje twee polderdorpen omtoveren tot heuse vestingsteden: Willemstad en Klundert. Werd de dreiging te groot, dan hadden de Brabanders nog een andere troef achter de hand. Slim als ze waren, zetten zij het omliggende gebied onder water. Later werden hier nog verschillende forten aan toegevoegd, die moesten zorgen voor extra bescherming. Eyecatchers als Fort Sabina en Fort de Hel waren hier twee van. Jij kunt de Stelling van Willemstand en vele andere highlights nog steeds bekijken, vanaf de fiets! Stap op de fiets en beleef deze mooie route.

Beleef de Zuiderwaterlinie vanuit je luie stoel

Er zijn diverse video’s ontwikkeld in de afgelopen jaren, zoals de toeristische informatievideo’s per stelling, de historische documentaire en de 5-delige documentaire. Tevens werden er diverse vlogs gemaakt door oud-gedeputeerde Henri Swinkels en is er een aflevering van de Zuiderwaterlinie podcast opgenomen. Al deze kijk- en luisterproducten heeft de Zuiderwaterlinie verzameld op de pagina ‘Kijken en luisteren‘.