Spring naar content

Blog Kook lokaal! Wat staat er vandaag op het menu?

Het jaar 2020 is bijna weer voorbij. Een jaar waarin positief en negatief de meest gebruikte woorden zijn.  Het coronavirus houdt iedereen nog steeds in de greep. Ondanks dat de jaarwisseling niet in grote groepen wordt gevierd willen wij toch dit recept met je delen.  Pak je boodschappentas en haal nog even snel de ingrediënten bij een van onze streekwinkels. 

Deze week staan … Zelfgebakken oliebollen op het menu!

Tijdens de jaarwisseling mogen zelfgebakken oliebollen  niet ontbreken, maar wat heb je nodig?

500 ml lauwe halfvolle melk
500 gram bloem
1 zakje gedroogde gist ongeveer 7 gram
4 eetlepels lichtbruine basterd suiker
1 ei
snufje zout
1 fles zonnebloemolie
Optioneel: 150 gram krenten of 2 appels in stukjes

Hoe maak je oliebollen?

Laat de krenten 15 minuten wellen in water. Roer de gedroogde gist en de suiker door de melk en laat even wellen. Zeef de bloem in een beslagkom en voeg een snufje zout toe. Giet langzaam de melk met gist er bij en klop met een mixer met deeghaken tot een plakkerig beslag. Mix het eitje er bij en schep daarna de krenten er door. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 60 minuten rijzen. Het beslag moet ongeveer 2 x zo veel worden.

Verhit de zonnebloemolie op 180 graden. Schep met water bevochtigde lepels (of een ijslepel) een bol beslag in het vet. Na een paar seconde zie je de oliebol nog iets groter worden en komt hij naar boven drijven. Keer regelmatig om. Na ongeveer 6 minuten zijn de oliebollen goudbruin en gaar van binnen. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met poedersuiker.

Vijf tips om oliebollen te bakken:

1. Laat de krenten ook eens in rum wellen voor een lekkere smaak.
2. Laat het deeg rijzen op kamertemperatuur, bij een te warme temperatuur rijst het te snel en komen er te veel bellen in het beslag, bij een te lage temperatuur rijst het deeg te weinig.
3. Gebruik voor oliebollen met appel goudrenetten, deze zijn lekker stevig en zuur en geven een frisse smaak aan de oliebol.
4. Het beslag is erg plakkerig, gebruik daarom 2 met water bevochtigde lepels om het beslag in de olie te laten glijden.
5. Hoe bewaar je oliebollen? Bewaar oliebollen maximaal 3 dagen in een afgesloten zak of doos of vries ze in (maximaal 2 maanden). Warm ze (na het ontdooien) weer een paar minuten op in de oven.

Tot slot bestrooi de oliebollen met poedersuiker.

Eet smakelijk en een fijne jaarwisseling!

Heb je zelf ook een leuk recept van streekproducten gemaakt?  Laat het ons weten en mail dit recept naar vvv@moerdijk.nl.