Spring naar content

Groet van de gastheer

Chaos, rumoer en interactie met bezoekers. Als gastheer van Bezoekerscentrum Het Mauritshuis houdt Leo Jegen wel van een uitdaging. Na een drukke verbouwing, opent het bezoekerscentrum zijn deuren deze week voor publiek. Tijd voor een gesprek met onze enthousiaste gastheer over zijn beleving van het vernieuwde Mauritshuis.

Na een jaar vol stof, rommel en lockdownmaatregelen ben je vanaf vrijdag weer van harte welkom in Bezoekerscentrum Het Mauritshuis. Daar staan gastheer Leo en de gastvrouwen klaar om jou wegwijs te maken in het vernieuwde Mauritshuis. Iets waar Leo al lange tijd naar uitkijkt.

“Tijdens de verbouwing was het elke dag een feest. We begonnen in ruis en rommel, na een week of drie bouwden we op. De boot, een vestingtafel, halverwege zie je dingen groeien. Hoe verder de verbouwing vorderde, hoe nieuwsgieriger Leo werd. “Elke dag kon ik niet wachten wat nu weer af was. En je vraagt je steeds af wat het publiek ervan gaat vinden. Ik wilde het graag delen. Je kunt alles heel mooi stellen, maar je moet het beleven.”

Je genoot van de verbouwing?

Zeker! Ik houd van actie, dan loop je op het scherpst van de snede. Plannen en regelen terwijl tussendoor de bruid arriveert. Heerlijk! Het was altijd veel improviseren. Werklui die de hal vol gooiden met spullen, vergaten dat moest worden opgeruimd. De volgende dag hup de pompwagen erbij, hal leeghalen en snel schoonmaken. Een bruidspaar mag hier niets van merken. Dus tussendoor nog een stofje wegvegen hier en daar, lach op je gezicht en begroeten.”

Kwam je verwachting voor het Mauritshuis uit?

Verslag vestingbouwer Menno van Coehoorn in animatie ©Jeannette Grootenhuis-Studio 1974“Meer dan dat. Ik had wel een voorstelling gebaseerd op plaatjes, zoals het verhaal dat wordt verteld bij de roeiboot (één van de nieuwe animaties, red.). Pas als je zelf kunt instappen zie je hoe goed de animatie inspeelt op de zintuigelijke waarneming van mensen.

Zonder dat ze het zelf in de gaten hebben. De manier waarop de geschiedenis, het stukje kennis over inundatie en vestingbouw spelenderwijs wordt overgebracht is heel slim gedaan. Dat overtreft mijn verwachting.”

Welke verhalen worden verteld in het Mauritshuis?

“De geschiedenis van prins Maurits vooral, samen met het huis en de geschiedenis van Willemstad. Met moderne audiovisuele technieken wordt die geschiedenis op een hele mooie manier overgebracht aan bezoekers. Met die transformatie naar bijvoorbeeld hoe je een vesting bouwt en met het Watersnoodkabinet wordt de geschiedenis heel tastbaar en herkenbaar gemaakt. Je hoeft geen moeite te doen, het komt gewoon op je af.”

Waarom zouden mensen die geschiedenis moeten beleven?

“Wie zijn verleden niet kent, heeft geen toekomst. Daarnaast is het verhaal van de Stelling van Willemstad nog altijd actueel. Tegelijkertijd moet die geschiedenis wel worden verteld op een manier die vlot binnenkomt en blijft hangen. En dat gebeurt in het nieuwe bezoekerscentrum. Het komt spelenderwijs op je af, je kunt het zelf ervaren met de spellen.”

“Zo kun je je eigen vesting bouwen in één van de spellen. Het maakt niet uit of je die goed uitvoert of niet, het gaat om het proces. Hoe zoiets werkte en dat men dat gebruikte in de oorlogsvoering vroeger.”

Wat mogen bezoekers niet missen tijdens hun bezoek aan de Stelling van Willemstad?

“Het eerste antwoord daarop kun je wel raden (lacht). Maar er is meer dan het Mauritshuis. Enerzijds de oude jachthaven langs het water. Dat voelt voor mij als de Côte d’Azur van Willemstad, dat moét je beleven.

“Anderzijds het lopen over de wallen langs de bastions. Door de bordjes te lezen kun je daar de geschiedenis zelf beleven. Zo ontdek je bij bastion Holland dat ze hier uitkeken of de Engelsen al kwamen. Vijandelijke troepen, ik zie dat dan gelijk voor me. De mannen gingen als een speer de affuiten halen, mijn fantasie slaat op hol. Als je daar staat en je realiseert je dat het Hollands Diep in open verbinding met Engeland stond, dan besef je de impact. Geweldig is dat.”

 

Klaar voor een bezoek aan het vernieuwde Mauritshuis? Nog even geduld. Vanaf 23 juli ben je weer van harte welkom. In de tussentijd nemen wij je via blogs, verhalen en posts alvast mee met een kijkje achter de schermen en vertellen we je graag over ons nieuwe bezoekerscentrum van de Stelling van Willemstad en de Zuiderwaterlinie.