Spring naar content

Het Biesboschpad wandelroute

Biesboschpad

Woeste stormen, dijkdoorbraken en overstromingen … de Sint-Elisabethsvloed overspoelde 600 jaar geleden een deel van Brabant en Holland.

Polder de Groote Waard, die zich uitstrekte van Strijen tot Heusden, met steden als Dordrecht en Geertruidenberg, liep onder. De randen van de binnenzee die toen is ontstaan, zijn later opnieuw bedijkt. In de binnenzee ontstond de Biesbosch, een gebied waar het getij vrij spel had en waar zandplaten ontstonden met daartussen kreken.

Het nieuwe Streekpad 18 (geel-rood gemarkeerd) Biesboschpad volgt globaal de contouren van hoever het water tijdens die vloed in 1421 kwam en voert je door de vroegere Groote Waard. Het pad gaat over dijken die het toen hebben gehouden, of later om het nieuw gewonnen land zijn opgeworpen.

Strijd

Initiatiefnemer Hans Kuijpers: ,,Het gebied waar het pad doorheen loopt, is een toonbeeld van de strijd van de mens tegen en met het water. Het aanleggen van de dijken om het water tegen te houden, maar ook het gebruik van het water bijvoorbeeld door de aanleg van de spaarbekkens en daarnaast de strijd van het winnen van land op het water en het weer teruggeven”.

Nationaal Park

De rondwandeling brengt je in etappes rond Nationaal Park de Biesbosch, het zeer waterrijke natuur- en recreatiegebied met de zoetwatergetijden, kreken en wilgenvloedbossen. De Biesbosch waar je kans hebt de zee- en visarend te spotten en knaagsporen van de bevers te zien. Vergeet je verrekijker niet!

Via het vestingstadje Geertruidenberg wandel je door het polderlandschap naar Hoge Zwaluwe, van Strijensas naar Dordrecht, Kop van ‘t Land en langs de Biesbosch en het Biesboschmuseum door de Noordwaard polder naar Werkendam en via Waalwijk terug naar het mooie vestingstadje Geertruidenberg. Pontjes vervoeren je tussen de ‘eilanden’.

Begin- en eindpunt van de route is het historische vestingstadje Geertruidenberg. Met deze 170 kilometer lange wandelroute is een nieuwe parel aan het landelijke netwerk van Streekpaden toegevoegd. Wil je weten hoe de route loopt? Check deze link.