Spring naar content

Het Mauritshuis opent zijn deuren

Het is zo ver! Bezoekerscentrum Het Mauritshuis opent zijn deuren voor publiek. Sta jij te popelen voor een bezoek aan het centrum en vestingstad Willemstad? Ontdek hier wat je te wachten staat.

De afgelopen maanden toverden we het Willemstadse Mauritshuis om tot een waar bezoekerscentrum waarin de familie Van Oranje, het Mauritshuis en de Stelling van Willemstad binnen de Zuiderwaterlinie centraal staan. Direct bij binnenkomst word je begroet door een levensgrote Prins Maurits die zorgt voor een warm welkom in het nieuwe bezoekerscentrum.

De Canonkamer

Volg de tijdlijn op de wanden en wandel mee door de geschiedenis van prins Maurits, Willem van oranje en de Stelling van Willemstad. Beleef in 12 minuten de hele geschiedenis van Willemstad door de jaren heen in minibioscoop ‘de Canonkamer’, van Tachtigjarige Oorlog tot de Tweede Wereldoorlog. Geniet na afloop in de Burgemeesterskamer van de kunstwerken van en de verhalen over onze koninklijke familie.

Jouw ideale vesting

Aan de vestingtafel vertellen prins Maurits, vestingbouwer Menno van Coehoorn, een boer, Spaanse soldaat en een inwoonster uit Willemstad ieder hun eigen verhaal over de vesting. Hoe ziet jouw ideale vesting eruit? Bouw interactief de vesting op een scherm en ontdek daarmee de bezienswaardigheden van Willemstad.

Op en over het water

Speel mee en zie hoe men bij vloed land rondom Willemstad liet vollopen. Liever roeien over het Hollands Diep? Stap in de roeiboot en laat je meevoeren over het Hollands Diep en langs de Zuiderwaterlinie terwijl Menno van Coehoorn vertelt.
Een stukje verder vind je het Watersnood belevingskabinet waar je het indrukwekkende verhaal beleeft van burgemeester Cor van der Hooft van Willemstad tijdens die gedenkwaardige nacht van de ramp in 1953.

Van gouvernementsgebouw tot militair hospitaal

In zijn kamer kijk je mee over de schouder van de gouverneur en zie je de vijandelijke troepen naderen. Ervaar wat beschietingen aanrichtten en beleef samen met hem zijn angstige momenten. Waan je in de militaire kazerne die het Mauritshuis ooit was. In het militair hospitaal luister je naar het mooie verhaal van de verpleegster uit die tijd.

Raadzaal

De oude Raadzaal behield zijn oude status en vormt nog altijd een prachtige trouw- en vergaderzaal. Met de toevoeging van fraaie afbeeldingen van onze Vader des Vaderlands stadhouder Willem van Oranje en zijn zoon prins Maurits door de jaren heen krijgt de zaal extra sfeer en beleving. In de aangrenzende Oranjekamer vind je wisseltentoonstellingen over geschiedenis, kunst en andere culturele onderwerpen.

Het oude leven

De Heemzolder van heemkundekring De Willemstad laat je zien hoe de Willemstadse vestingbewoners leefden door de eeuwen heen. Van kruidenierswinkel tot woonkamer met keuken en bedstee. Van schoenmaker tot paardensmid, van visser tot scheepsbouwer. De zolder vormt een dorp op zich.

Beleef de Stelling van Willemstad

Klaar met je bezoek aan het nieuwe bezoekerscentrum? Stap rond in de omgeving van het Mauritshuis en waan jezelf in een waar openluchtmuseum. De informatie uit het bezoekerscentrum helpt je op weg door de oude vesting en de omliggende forten en bezienswaardigheden. Op de fiets of te voet, jong of oud. De Stelling van Willemstad binnen de Zuiderwaterlinie zit boordevol leuke uitjes voor iedereen.

 

Benieuwd naar de openingstijden van Bezoekerscentrum Het Mauritshuis? Check deze pagina voor de actuele openingstijden en meer bezoekersinformatie.