Het verhaal van de Stelling van Willemstad

Treed in de voetsporen van belangrijke vorsten en veroveraars en waan jezelf op een woelig strijdtoneel als vriend of vijand, tussen water en forten. Op avontuur door de Stelling van Willemstad en haar historische verdedigingswerken beleef je de geschiedenis van stad en land in een gebied waar water en wind nog altijd domineren. Iedere week nemen wij je mee in het verhaal van de Stelling van Willemstad!

Lees het verhaal over Klundert!

 

Vestingstad Klundert was een belangrijke schakel van de zuidelijke verdedigingslinie tegen de Spanjaarden. Nog steeds kun je zien hoe dat werkte. De gerestaureerde vestingwerken liggen in een mooi, groen natuurgebied in Klundert. Vestingstad Klundert lag in de Tachtigjarige Oorlog op een strategische plek: precies op de grens van Holland en Brabant. Dat zag Willem van Oranje ook. Daarom omwalde hij het stadje in 1583 met de Vestingwerken van Klundert: bastions, een aarden wal en een gracht. Vestingstad Klundert was daarmee onderdeel van de Stelling van het Hollandsch Diep en het Volkerak. Uiteindelijk bleef het vestingstadje gespaard: de Spanjaarden belegerden het nooit. Later, in 1793, was Klundert een lastige hindernis voor de oprukkende Franse troepen.

 

Naast de Stenen Poppen is een andere trots van Klundert het stadhuis, helemaal in renaissancestijl. Prins Maurits liet het in 1621 bouwen. Of bezoek het Nationaal Vlasserij-Suikermuseum en kijk hoe je van vlas linnen kunt maken. Er liggen prachtige natuurgebieden in Klundert, zoals de Buitengorzen en Ruigenhil.