Spring naar content

Meimaand fietsmaand bij Route.nl!

Deze week belooft een mooie week te worden met veel zon en weinig regen. Perfect fietsweer dus! Donderdag 16 mei staat onze Watersnoodroute Moerdijk op de planning tijdens de Meimaand fietsmaand van Route.nl. Deze 35 km lange fietsroute brengt je langs musea en tentoonstellingen, routepanelen, terrasjes aan de Willemstadse haven en een groene omgeving vol moois!

Benieuwd wat je allemaal tegenkomt onderweg? Hieronder alvast een voorproefje.

Nationaal Vlasserij-Suikermuseum

In de westhoek van Noord-Brabant verbouwt men al eeuwen de grondstof vlas voor de productie van vlaslint, linnen of lijnolie en suikerbieten voor de productie van suiker. Het Vlasserij- Suikermuseum in Klundert neemt je mee op ontdekkingstocht van vroeger naar nu, demonstreert het verwerkingsproces van vlas tot linnen en vertelt je het verhaal van de oorsprong van de suikerbiet.

Watersnoodwoninghuis Anno 1953

In museum de Watersnoodwoning beleef je hoe een arbeidersgezin leefde na de watersnoodramp en sta je stil bij deze ramp, die plaatsvond op 1 februari 1953. Ruim tien procent van de Heijningse bevolking verdronk tijdens deze ramp en in de huidige gemeente Moerdijk zijn 103 slachtoffers te betreuren.

De watersnoodwoning herbergt een permanente tentoonstelling over de stormramp Heijningen en de gehele gemeente Moerdijk. Daarnaast is er ook informatie te vinden over andere delen van het rampgebied in Zuidwest-Nederland.

Sabina-Henricapolder

De slikken bij de Sabina-Henricapolder liggen ingeklemd tussen de Volkeraksluizen en een industriegebied. Het natuurgebied vormt een belangrijke schakel tussen het Volkerakmeer en de Biesbosch. In de gorzen die vroeger overstroomden bij hoog water, is nieuwe natuur ontstaan. Er groeien bramenstruiken, vlierbomen en wilgen, maar ook rietorchissen en moeraswespenorchissen en in het voorjaar broeden er vogels als de blauwborst, rietgors en karekiet.

De Wachter

Aan het Hollands Diep tussen Willemstad en Klundert vind je een acht meter hoge, piramide-achtige kleiberg begroeid met gras. Dit kunstwerk De Wachter (2001) staat precies op de plek waar tijdens de Watersnoodramp in 1953 de dijk doorbrak. Via een pad dat slingerend over het kunstwerk loopt, kun je het kunstwerk beklimmen. Grote kans dat je dat doet in gezelschap van grazende schapen.