Ondertussen in Moerdijk: leidt John zijn zoon op tot schaapherder!

Ondertussen in Moerdijk …

  Leidt John zijn zoon op tot schaapherder!

 

Een positieve mindset, een flinke portie lef en een creatieve geest. Daarmee helpen onze ondernemers hun trouwe schare fans de coronacrisis door. Benieuwd wat zich afspeelt in Moerdijk toen de deuren gesloten bleven? Wij nemen je mee in de wereld van …

 

Ontdek het verhaal van Van Driel landschapsbeheer

 

 

Naam: John van Driel
Leeftijd: 53 jaar
Beroep: Eigenaar Landschapsbeheer Van Driel
Plaats: Oudemolen (Fijnaart)

 

 

Wie Moerdijk doorkruist, komt met regelmaat een schaapskudde tegen. Langs de dijken, aan de rand van waterplassen of middenin de vestingwallen van Klundert en Willemstad, de schaapskuddes trekken overal rond.

Naast prachtige plaatjes, zorgen de schapen ook voor meer structuur en een gevarieerd beeld in flora en fauna. Door de verplaatsing van de schapen verspreiden planten en zaden zich over een groter gebied. Dat draagt bij aan de groei van steeds meer bijzondere planten, zoals vogelmelk en keverorchissen.

Met de paplepel ingegoten

John is nog net niet geboren tussen de schapen, maar hij is er wel mee opgegroeid. Zijn vader had een veehandel en scheerde schapen aan ‘D’un Schaans’ in Klundert. De schuur aan de Noordschans werd te klein. Daarom kocht hij een akkerbouwperceel. In 2000 bouwde John een nieuwe schuur en woning aan de Zuidlangeweg in Oudemolen.

“Zo groeide het bedrijf uit gegroeid tot wat het nu is”, zegt een trotse John. Hij is niet alleen bekend om zijn schapen. Sinds januari onderhoudt John ook het Dierenpark in Klundert. Samen met twee vrijwilligers en bewoners van het Sovak zorgt hij ervoor dat het dierenpark een flinke opknapbeurt krijgt. Naast een paar kippen, varkens en herten zijn het toch wel zijn schapen die het qua aantal winnen van de andere dieren.

Rondtrekkende schaapskudde

Met zo’n 3.600 schapen kom je één van de kuddes regelmatig tegen in de gemeente Moerdijk. “En niet alleen in Moerdijk, ook daarbuiten zijn wij actief”, vertelt John. Verspreidt over veertien kuddes zorgen John en zijn herders ervoor dat de dijken er mooi bij liggen.

“Elke kudde telt ongeveer 250 schapen”, voegt zijn vader toe. John’s vader is nog steeds zes dagen actief binnen het bedrijf. “Iedere dag rijdt hij een controleronde langs de kuddes en komt hij een bakje koffiedrinken”, glimlacht onze schapenherder. Zijn vader is niet het enige familielid die actief is binnen het bedrijf.

Familiebedrijf

Sinds John het bedrijf van zijn vader overnam, houdt zijn vrouw Claudia de boekhouding bij. “Wanneer de lammetjes geboren zijn, helpt zij een handje mee in de stal”, legt haar echtgenoot uit. John is trots met al zijn familie om hem heen. De derde generatie wordt opgeleid tot schaapsherder. Zijn zoon Luc! “Ik weet niet of het mijn opvolger gaat worden, maar hij is enthousiast”, zegt vader John.

Luc heeft zijn baan in de techniek opgezegd en is één jaar geleden begonnen. “Het is mooi dat mijn vader, vrouw en zoon meehelpen”, aldus John. Want ja, John kan zijn 3600 schapen niet in zijn eentje in bedwang houden. Niet alleen zijn familie en herders wil John bedanken. Er zijn nog meer mensen. In zijn volgende boodschap zegt hij …

Dank jullie wel!

Sinds twaalf jaar grazen de schapen binnen de gemeente Moerdijk, een opdracht waar John blij mee is. Voor Moerdijkse inwoners heeft John nog een speciaal bedankje. “Ik ben blij dat jullie altijd bellen als er een schaap in nood is of losloopt”, zegt hij. “Met jullie hulp en oplettendheid kunnen wij onze kuddes overal laten grazen!”, sluit John af.

Ken je iemand met een mooi initiatief of heb je zelf een superleuk idee dat je met ons wilt delen? Mail dan naar vvv@moerdijk.nl