Ondertussen in Moerdijk: zorgt Jan voor zijn schoonmoeder

Ondertussen in Moerdijk …

   Zorgt Jan voor zijn schoonmoeder!

Een positieve mindset, een flinke portie lef en een creatieve geest. Daarmee helpen onze ondernemers hun trouwe schare fans de coronacrisis door. Benieuwd wat zich afspeelt in Moerdijk nu de deuren gesloten blijven? Wij nemen je mee in de wereld van …

Naam: Jan Blokland
Leeftijd: 72 jaar
Beroep: schipper veerpont de Lucretia
Plaats: aanlegsteiger Den Bels, Moerdijk dorp

 

 

Van mei tot eind september vaart schipper Jan over het Hollands Diep met zijn veerpont De Lucretia. Zo laat hij onder andere zijn Amerikaanse, Spaanse en Nederlandse gasten genieten van een mooie overtocht. Deze vaartocht van Moerdijk dorp naar Strijensas over het Hollands Diep duurt zo’n 20 minuten en is vooral populair onder fietsers.

Nu ligt de bijna 50 jaar oude ‘sleepboot’ al een tijdje stil aan de steiger. Voor Jan geen reden stil te gaan zitten. Hij zorgt wekelijks een paar dagen voor zijn dementerende schoonmoeder en gebruikt de andere dagen om zijn mooie sleepboot op te knappen. “Toch blijft varen kriebelen”, aldus Jan. “Daarom spring ik graag bij als bemanningslid op een ander schip.”

Jan weet veel te vertellen…

“Ik ben geboren en getogen op een schip”, vertelt Jan. “De naam ‘Lucretia’ komt van mijn te vroeg overleden vrouw. Dit is de tweede boot die ik naar haar heb genoemd.” Op de vraag waarom deze boot dan niet Lucretia II heet, antwoord Jan steevast: “Er is maar één Lucretia!”

Vijf jaar geleden vond Jan een nieuwe liefde, tijdens een overtocht met zijn veerpont. “Toch mooi dat ik na elf jaar alleen zijn kan genieten van mijn meisje”, zegt de trotse schipper.

Wat doet Jan nu hij niet varen kan?

Jan: “Ik maakte een grotere deur, plaatste een zonnescherm en bracht een geluidsisolatie aan op mijn boot.” Zodra de opgelegde coronamaatregelen verdwijnen staat Jans veerpont dan ook gereed voor fietsers die graag de overkant bereiken met een mooie vaartocht over het Hollands Diep.

Terwijl de maatregelen van kracht blijven, zorgt Jan voor zijn dementerende schoonmoeder. “Zij kan nu niet worden overgeplaatst naar een verzorgingstehuis”, legt Jan uit. Hiermee treedt hij in de voetsporen van zijn overleden vrouw. “Vroeger was ik enkel in de weekenden bij mijn vrouw. Zij werkte met ouderen en nam me mee op sleeptouw naar die ouderen. Daar leerde ik knippen, plakken en liedjes zingen”, aldus Jan. “Deze ervaring helpt hem voor zijn schoonmoeder te zorgen.

Na de overwinning op corona stapt Jan …

Direct op zijn oude sleepboot. “Ik hoop dat de gasten mij dan weten te vinden”, peinst Jan. “Als de anderhalve meter richtlijn blijft, zal ik wel minder mensen kunnen vervoeren.” Om zeker te mogen varen onderzoekt Jan momenteel ook de mogelijkheden voor een pinautomaatje op de veerpont.

Al met al maakt Jan zich niet druk. “Het blijft een mooie overtocht die iedereen een keer gedaan moet hebben”, aldus Jan.  Daarin verschuilt direct Jans oproep voor ons …

“Kom snel een rondje varen”

“Er is zoveel te zien op en rondom het Hollands Diep! Geef aan iedereen door dat ik weer vaar! Wie weet kom je de zeearend tegen die een lekker visje uit het water plukt!”, sluit Jan blij af.

Kan je iemand met een mooi initiatief of heb je zelf een superleuk idee dat je met ons wilt delen? Mail dan naar vvv@moerdijk.nl