Ondertussen in Moerdijk: zorgt Fred dat de kringloopwinkel goed draait

Ondertussen in Moerdijk …

  Zorgt Fred dat de kringloopwinkel goed draait!

 

Een positieve mindset, een flinke portie lef en een creatieve geest. Daarmee helpen onze ondernemers hun trouwe schare fans de coronacrisis door. Benieuwd wat zich afspeelt in Moerdijk toen de deuren gesloten bleven? Wij nemen je mee in de wereld van …

 

 

Naam: Fred Huneker
Leeftijd: 60 jaar
Beroep: coördinator Stichting Emmaus 
Plaats: Langeweg

 

 

 

Emmaus is wereldwijd een bekend fenomeen. De stichting is in 1949 door Abbé Pierre in Frankrijk opgericht. Emmaus geeft dak- en thuislozen onderdak. Sinds 1971 is de Emmaus gevestigd in het voormalige Kapucijnenklooster. Fred werkt 24 jaar bij deze stichting. In 1997 is hij in Langeweg neergestreken. “Een van de mooiste panden van de Emmaus”, zegt Fred. Om zonder subsidies te kunnen bestaan exploiteert de stichting een kringloopwinkel.

Samen met ongeveer vijftien bewoners, vijf medewerkers en een grote groep vrijwilligers runt hij deze kringloopwinkel, zorgt voor het onderhoud van het voormalig Kapucijnenklooster en begeleid de woongemeenschap. “Het is een plezierige uitdaging om op zo’n mooie plek dit werk te kunnen doen”, zegt de coördinator.

Tweedehands spullen

Door het coronavirus ging Emmaus vier weken dicht. Met zijn allen hebben ze achterstallige klussen gedaan. Er wordt veel geklust binnen de muren van het klooster. “Wij zijn bezig om verschillende ruimtes op te knappen! “Voor al die tweedehands spullen hebben wij meer ruimte nodig”, aldus Fred. Verschillende winkels zijn opgeruimd, schoon gemaakt en een ruimte is helemaal ontruimt en geïsoleerd.

“Tijdens de lockdown is een webwinkel geopend”, zegt Fred trots. Voor wie van rondsnuffelen houdt en iets leuks ziet kan een bestelling plaatsen van achter zijn computer. “Je begrijpt dat wij niet alle spullen in onze webwinkel zetten”. Lekker rondstruinen binnen de kloostermuren blijft zeker de moeite waard! Naast de webwinkel zijn de winkeltijden ook verruimd. Kom op woensdag en zaterdag van 13.00-17.00 uur lekker rondsnuffelen. Of geniet van een bakje koffie met wat lekkers op ons terras”, nodigt hij iedereen uit.

Veelzijdig

Als coördinator zorgt Fred iedere dag dat zijn bewoners en vrijwilligers aan de slag kunnen. Wie in het klooster woont moet werken. “Dat is een van de voorwaarden”, legt Fred uit. De meeste bewoners die in het klooster wonen waren dak- of thuisloos. Deze mensen krijgen de kans hun leven weer op de rails te zetten. “We zijn hier geen hulpverleners, maar voeren wel gesprekken met bewoners”, legt Fred uit. Waar nodig en mogelijk wordt er een beroep gedaan op professionele hulp. “Al met al een zeer afwisselend baan en dat vind ik erg leuk”, vat hij zijn taak samen. Naast deze drukke bezigheden organiseert Fred twee keer per jaar een feestmarkt. Helaas gaan deze evenementen dit jaar niet door, maar…

Na de overwinning op corona gaat Fred…

Onze jaarlijkse feestmarkten organiseren! “Dit missen wij nu!” Aan het eind van de zomer en met kerst houden wij een feestmarkt. Alle winkels zijn open, er is muziek en kraampjes op het binnenplein. “Het zijn twee gezellige dagen”, zegt de organisator. “En…volgend jaar viert de Emmaus haar 50 jarige bestaan”.  Daarin verschuilt direct Freds oproep voor ons …

“Noteer alvast deze datum in je agenda”

“Tweede paasdag 2021! Dan viert Emmaus haar 50-jarig bestaan. We gaan dat zeker niet ongemerkt voorbij laten gaan, en zijn nu al met de voorbereidingen bezig” vertelt hij uitnodigend. Maar ondertussen…

Wacht niet tot tweede paasdag 2021. Kom nu rondsnuffelen tussen alle spulletjes of genieten van een lekkernij op ons terras! “Iedereen is welkom, maar doe voorzichtig en blijf gezond”, sluit Fred blij af.

Kan je iemand met een mooi initiatief of heb je zelf een superleuk idee dat je met ons wilt delen? Mail dan naar vvv@moerdijk.nl .