Spring naar content

Op de fiets door De Spaanse Weg

Geheel in Spaanse sferen overhandigde Lenie Tabbernee afgelopen vrijdag namens de Vereniging Nederlandse Vestingsteden de allereerste ‘waaier’ met daarop de fietsroute ‘De Spaanse Weg’. Tijdens deze nieuwe e-bike route volg je de voetsporen van het Spaanse leger dat tijdens de Tachtigjarige Oorlog door flink wat vestingsteden trok. Scoor je eigen waaier en bereid je voor op een Spaans avontuur!

In Spaanse sferen

Deze nieuwe route brengt je van het Zeeuwse Hulst tot in het Drentse Coevorden. Onderweg passeer je twintig vestingsteden die samen het verhaal vertellen van het ontstaan van Nederland tijdens de Tachtigjarige oorlog. De in totaal 525 kilometer lange Spaanse Weg is opgedeeld in diverse korte trajecten en aan elkaar verbonden via het knooppuntnetwerk.

Meer informatie over de route vind je terug op de website Despaanseweg.nl

Op pad met de waaier

Alle losse trajecten zijn verzameld in een waaier die je voor € 2,95 per stuk kunt kopen bij diverse toeristische informatiepunten, zoals Bezoekerscentrum Het Mauritshuis en vanaf half juli bij ons informatiepunt in Klundert. Kies telkens een deel van de route uit, stap op je fiets en ga op zoek naar de indrukwekkendste bezienswaardigheden en leukste activiteiten. En laat je na een dag fietsen verwennen in de lokale horeca.

Liever een arrangement?

Spaar je liever de waaier route voor route bij elkaar? Ga naar de vestingstad waar je de route wilt beginnen en ontvang daar de beginkaart, de totale fietsroute met enkel de knooppunten én de kaart van de vestingstad waarin jij jezelf op dat moment begeeft. Ga op pad naar de volgende vestingstad uit de route en vind daar de volgende kaart van die vestingstad met daarop een nieuwe route. Zo spaar je alle delen van de waaier bij elkaar.

Kom tussendoor tot rust in de authentieke lokale B&B’s of andere locaties en beleef een heerlijke Spaanse vakantie in eigen land! Bij deelnemende overnachtingslocaties vind je ook de nieuwste kaarten voor je waaier. Makkelijker kunnen we het je niet maken.

Themawandeling

Ben je in Heusden aangekomen? Daar vind je niet alleen een deel van het Spaanse traject Geertruidenberg-Heusden. Met de themawandeling ‘Spaans benauwd’ van RBT de Langstraat, trek je te voet verder door deze vestingstad en laat je jezelf meevoeren naar het jaar 1572 waarin de Spaanse overheersers werden verdreven. Deze wandelroute duurt 60 minuten en vormt een mooie aanvulling op de themaroute De Spaanse Weg. Meer info vind je op Bezoekdelangstraat.nl

Vereniging Nederlandse Vestingsteden

De fietsroute ‘De Spaanse Weg’ is een initiatief van vestingstad Groenlo (gemeente Oost-Gelre) in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Vestingsteden waarvan ook Willemstad en Klundert lid zijn. Deze vereniging zet zich in voor het behouden van het culturele erfgoed in Nederland. Met een passie voor de historie van de vestingsteden, zorgen de vrijwilligers ervoor dat iedereen kan genieten van de charme van de vestingsteden en hun verdedigingswerken. Iedere vestingstad vertelt haar eigen verhaal en ademt een unieke sfeer uit. Een verleden waar veel valt te ontdekken, te ervaren en in volle glorie te aanschouwen.

Overhandiging eerste exemplaren De Spaanse Weg