Spring naar content

Open Monumentendag: plan je route

Het weekend van 11 en 12 september staat in het teken van de Open Monumentendagen. Voor de 35ste keer wordt dit evenement gehouden met als thema ‘Mijn monument is jouw monument’! Samen met de Stichting Cultuur Moerdijk openen vele monumenten zijn deuren. Waar begint jouw ontdekkingsreis?

De Keet in Zevenbergen

Dit gebouw, dat dateert uit 1858, was het overnachtingsverblijf voor arbeiders van de suikerfabriek ‘Azelma’. Het is het enige overblijfsel van de stoombeetwortelfabriek, die gesticht werd door de gebroeders de Bruijn en die in 1858 in gebruik werd genomen. Aanvankelijk was de naam suikerfabriek ‘De Bruijn’, maar de fabriek werd in 1883 herdoopt tot ‘Azelma’, één van de voornamen van de echtgenote van directeur DeBruijn. De fabriek werd gesloten in 1928 en gesloopt in 1953.

Dorpskerk Fijnaart

De Dorpskerk, vóór de fusie met de Gereformeerde Kerk te Fijnaart, De Nederlandse Hervormde KERK geheten, werd in 1876 gerealiseerd in Ambachtelijk-Traditionele stijl met Neo-Romaanse elementen naar een ontwerp van de architect C. Blansjaar uit Leiderdorp. Hij moest de oude en bouwvallig geworden kerk uit de zeventiende eeuw vervangen en werd ontworpen in opdracht van het bestuur van de Nederlandse Hervormde gemeente van Fijnaart en Heijningen. De torenspits is na oorlogsschade gewijzigd herbouwd in 1948-1949. Rond 1996 is de consistoriekamer vernieuwd en uitgebreid. De kerk vormt stedenbouwkundig en visueel het onbetwiste middelpunt van de oorspronkelijke dorpskern van Fijnaart.

Huize Bloemendael Zevenbergschen Hoek

Huize Bloemendael, aan de Bloemendaalse Zeedijk, is een oud veerhuis. Het huis is in 1612 gebouwd door een uit Schotland afkomstig persoon. Het familiewapen van deze Schot is aan de gevel te vinden. Dit grote huis is nog helemaal in oude staat. Johan Willem Friso van Nassau-Dietz heeft hier in 1711 opgebaard gelegen. Hij verdronk toen hij zich in zijn koets op een pont over het Hollandsch Diep bevond en te water raakte.

Extra tip!

Rondom het 400 jarig bestaan van het voormalig Stadhuis van Klundert organiseert Heemkundekring Die Overdraghe een 166-meter lange tentoonstelling van bruidsparen die getrouwd zijn in dit stadhuis. Zij krijgen de kans om op 11 september hun trouwfoto opnieuw te laten maken. Het is een unieke tentoonstelling die door de Klundertenaren zelf is samengesteld. Zeker de moeite waard om zowel het voormalig stadhuis als deze tentoonstelling te bezoeken.

Deelnemende locaties

Er is nog veel meer te zien! Op de website van de BankGiro Loterij Open Monumentendagen en Cultuur Moerdijk start jouw ontdekkingsreis. Zoek op gemeente Moerdijk en ontdek wat er dit jaar te doen is. Dertig locaties hebben zich aangemeld. Waar ga jij een kijkje nemen?