Spring naar content

Plan je Kunst en Monumentenroute

Ook dit jaar gaat de Kunst en Monumentenroute Moerdijk weer door!  Groter in opzet dan vorig jaar. Het belooft een mooi feest te worden, maar houdt rekening met de geldende richtlijnen. Weet jij al welke kunstenaars en monumenten jij wilt zien? Of heb je nog tips nodig? Plan je route.

Deelnemende locaties:

Gedurende het weekend van 4 en 5 september zijn de onderstaande locaties geopend. In principe zijn de dagelijkse openingstijden van 11.00u tot 17.00 u. Openingstijden kunnen afwijken. Raadpleeg de pagina van de Stichting Cultuur Moerdijk.

Voormalig koetshuis Zevenbergen

Het markante pand  aan de Prins Hendrikstraat in Zevenbergen werd in 1870 gebouwd als koetshuis voor Villa Waterloo ernaast en kreeg in de volksmond  al snel de bijnaam ‘Het Kasteeltje’’ vanwege de kasteelachtige kenmerken. Tijdens dit weekend exposeert Sybrand Tynga met experimentele fotografie en schilderkunst.

Watergemaal De Eersteling Standdaarbuiten

Het gemaal dateert uit 1881 en moest de waterstand beheersen. In het gebouw stond een grote stoommachine die het water naar de rivier pompte. Deze machine is helaas onder de hamer van de sloper terecht gekomen. Maar het complex is nog steeds een pronkstuk in de polder. Tijdens dit weekend zullen Ad van Nispen (hete luchtmotortjes), Ineke van Nispen (creaties van perkament) en John Verpaalen (fotografie) exposeren.

Koepelkerk Willemstad

De Koepelkerk is in 1607 gebouwd als eerste kerk in Nederland voor de protestantse eredienst en ook echt in een nieuwe geest doordacht en opgezet. Deze manier van bouwen heeft model gestaan voor tientallen hervormde kerken, tot in Zuid-Afrika toe. Prins Maurits, zoon van Prins Willem van Oranje, betaalde een deel van de bouwkosten onder voorwaarde dat de kerk een ronde of achthoekige vorm zou krijgen, de zgn. centraalbouw. De bouw van de kerk nam bijna tien jaar in beslag. Kerken hebben meestal torens. De Koepelkerk heeft geen echte toren. Er is wel begonnen met de bouw ervan. Waarom de toren nooit is afgebouwd is niet helemaal duidelijk, waarschijnlijk was de drassige ondergrond de reden, waardoor men bang was voor verzakken van de toren. De eerste restauratie vond plaats van 1789 tot 1791. Na de Tweede Wereldoorlog was de kerk ook aan restauratie toe, toen ze ernstig beschadigd werd door 18 voltreffers. In september 1950 was het werk bijna gedaan en zou de kerk plechtig in gebruik worden genomen. Er moest nog een reparatie aan het dak plaatsvinden waardoor brand ontstond. Van de trotse kerk bleven slechts de muren overeind. Alleen het avondmaalzilver en het wapenschild van stadhouder Willem V, wat boven het orgel hangt, bleven gespaard, omdat dit niet in de kerk was. Daarna heeft de gemeenschap weer de nodige gelden bijeengebracht en is de kerk weer in oude luister hersteld. De binnenruimte is heel harmonisch. De breedte is 20 meter en ook de hoogte in het midden van de koepel is 20 meter. Op dat hoogste punt zien we een stralende zon schijnend door een krans van wolken. In de vensters met gekleurd glas zijn wapens aangebracht. O.a. van Prins Willem van Oranje en tegenover de kansel het wapen van Willemstad met de spreuk: Fortitudo mea Deus, wat betekent: God is mijn vesting. Het eerste orgel dateert van 1775. Het geld voor dat orgel is geschonken door Stadhouder Willem V. Het huidige orgel dateert van 1953, wat qua bouw vergelijkbaar is met het eerste orgel.

De gastvrouwen en -heren zal je ontvangen en vertellen over de geschiedenis van de kerk. Er is een expositie in de toren en in de kerk. Tijdens je bezoek speelt het orgel of zijn er andere muzikale  uitingen te horen. Beklim de toren, waardoor je een prachtig uitzicht over Willemstad en omgeving krijgt. Exposant is Adam Hoek (schilderkunst).

Er is nog meer te zien

Stichting Cultuur Moerdijk heeft voor jou de deelnemende locaties op een rijtje gezet. Plan je route via deze link.