Spring naar content

Start Fortenseizoen op 5 en 6 juni

Door de corona-lockdown is de opening van het fortenseizoen dit jaar in het weekend van 8 en 9 mei in plaats van normaal april. Met de opening begint het toeristische seizoen voor de forten, vestingen, kastelen, bunkers en tussenliggend waterlinie erfgoed. Tal van forten en vestingsteden organiseren activiteiten en stellen hun bijzondere locaties open voor publiek.

Start Fortenseizoen op 5 en 6 juni 2021

Binnenkort gaan de forten weer open en Liniebreed wil dat feit ondersteunen met een brede mediacampagne. Dat betekent dat op posters in heel Nederland, op Radio 1 en uiteraard via online-campagnes te zien en te horen zal zijn dat de fortenbranche de deuren weer echt openzet. Vraag in deze tijd is dan vooral; wanneer doe je dat? Wat is wijsheid? Want ook al wordt Liniebreed voor landelijke promotie ondersteund door de BankGiro Loterij.

Expeditie Waterlinie

Ondertussen is er online continu aandacht voor forten en linies, de bezoekersaantallen voor forten.nl zijn hoger dan normaal. Daarom heeft Liniebreed een jubileum cadeau voor alle forten en waterlinies. Expeditie Waterlinie, een offline en online speuractiviteit voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Op www.expeditiewaterlinie.nl zie je hoe het werkt. Een bezoek kan vervolgens natuurlijk niet uitblijven. Je kunt het pakket ook voor jouw fort aanvragen; maak een posterroute op jouw fortterrein voor een boeiende en gratis activiteit voor kinderen, terwijl de ouders een kopje koffie drinken. Voor meer informatie ga naar www.expeditiewaterlinie.nl.

Fort Magazine

Ook ligt de 8e jaargang van FORT! Magazine klaar.  In de week voor het weekend van 5 en 6 juni kan je dit magazine vol leuke wetenswaardigheden lezen via deze link. Je kan nu ook al terecht voor ander leuk leesvoer.

Fort Sabina

Ook binnen onze gemeente hebben wij drie forten die zeker de moeite waard zijn voor een bezoek. Op het kruispunt van Noord-Brabant, Zuid-Holland en Zeeland ligt het strategisch gelegen Fort Sabina Hendrica. Het oude verdedigingsfort is onderdeel van de Stelling van Willemstad en voert je mee naar tijden van militaire aanvallen op Holland via het water. Geniet van de combinatie van kunst, historie, natuur én culinaire verwennerij. Cultuurhistorie en natuur gaan nergens anders beter samen dan op Fort Sabina. De Tour Modèle uit de tijd van Napoleon, het onderaardse gangenstelsel en de grote kazerne maken jouw bezoek aan dit bijzondere fort meer dan waard. Volg een rondleiding, geniet van het water, ontdek de grote variatie aan bijzondere planten en dieren in de omgeving van het fort of neem plaats op het terras van bistro ‘De Kletsmajoor’ voor een hapje en een drankje.

Fort Bovensluis

Fort Bovensluis tussen Willemstad en Noordschans is onderdeel van de Stelling van Willemstad en moest dekking geven aan Fort De Ruijter, nu Fort Sabina. Het fort werd aangelegd in 1861-1862 en diende waarschijnlijk ter vervanging van een batterij voor het geschut van Fort Haaren uit 1673. Met de bouw van Fort Bovensluis werd het vervallen fort Haaren gesloopt en opnieuw ingericht. Hier kwamen vier kanonnen, Coehoornmortieren, een natte gracht en een redoute. Het verdedigingsnetwerk diende als kazerne met 188 militairen. In de 20ste eeuw werden er betonnen bunkers ingegraven.Nadat het fort zijn militaire functie verloor, werd het gebouw in 1952 opgekocht door de heer boertjes. Hij wist wel raad met het inmiddels vervallen fort: dankzij de dikke muren bleek het een perfect koelhuis voor aardappelen. Tot vandaag de dag is het fort één van de leuke bezienswaardigheden bij Willemstad. Het ligt middenin het gelijknamige recreatiepark en herbergt het gezellig familierestaurant Fort Bovensluis.

Fort De Hel

Op Fort De Hel in Willemstad proef je naast cultuur en historie ook de heerlijke gerechten met de authentieke smaak van de boerderij direct uit de Sabina Henrica polder! De gerechten worden vers klaargemaakt in de mobiele restaurantkeuken. Daarnaast vormt het fort het sfeervolle decor voor theatervoorstellingen en de Nacht van de Poëzie. Rondom het fort kun je heerlijk wandelen. Het is dan ook niet voor niets opgenomen in het Floris V-pad, een langeafstandswandelpad van 244,5 kilometer van Amsterdam naar Bergen op Zoom.  Het fort stond onder explosieve spanning in de Franse tijd, toen het fort 9500 kilo buskruit en 14 manschappen kon bevatten. De Fransen bouwden in 1811 Fort l’Enfer, ter verdediging van Willemstad tegen de Engelsen. Het vierkante fort gaf rugdekking aan Fort Sabina Henrica. Twee jaar later vertrokken de Fransen en kreeg het de Nederlandse naam De Hel. De Hollanders moderniseerden fort De Hel in Willemstad in 1884 zodat er 118 soldaten in konden. In 1896 bewapenden ze het fort met zes kanonnen, vier mortieren, twee mitrailleurs en vier Coehoornmortieren. In 1941 bezetten de Duitsers fort De Hel, totdat de South Wales Borderers hen op 5 november 1944 verdreven. Het fort is net als Fort Frederik en Fort Sabina gebouwd volgens de zogenoemde ‘Tour modèle’ stijl. Hier staan er slechts drie van in Nederland en allemaal in de Stelling van Willemstad.

 

Wil je meer weten wat er te doen is op onze forten? Check de website van het desbetreffende fort.