Spring naar content

Touren langs de Zuiderwaterlinie

Ken jij de nieuwe vestingstedenroute ‘Touren langs de Zuiderwaterlinie’ al? Met deze autoroute sjees je in vier etappes langs de Zuiderwaterlinie, dwars door Brabant. Tijdens elke etappe ontdek je verrassende stukjes van deze waterlinie en beleef je de geschiedenis van de langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland.

 

 

De nieuwe route is te downloaden op onze website en op de website van de Zuiderwaterlinie. Ook is de route op diverse toeristische locaties, zoals informatiepunten en grotere overnachtingslocaties, te verkrijgen als papieren boekje.

Op pad? Bezoek ook vestingstedenroute.nl

Deze nieuwe route werd vandaag gelanceerd samen met de vernieuwde website vestingstedenroute.nl Op deze website vind je allerlei activiteiten rondom de verschillende etappes en kun je als initiatiefnemer jouw activiteit(en) gratis laten plaatsen. Hiermee maken we samen de nieuwe vestingstedenroute nog leuker!

Wat is de Zuiderwaterlinie?

Het is een ingenieus verdedigingssysteem van vestingsteden, forten, schansen, dijken en sluizen. Vele machthebbers zetten hier het land onder water om Holland te beschermen tegen vijandelijke invallen. De beroemde vestingbouwer Menno van Coehoorn heeft de Zuiderwaterlinie rond 1700 tot een samenhangend geheel gemaakt.

Van Bergen op Zoom tot Grave

De Zuiderwaterlinie verbindt elf historische vestingsteden en hun ommelanden met elkaar. Van Bergen op Zoom tot Grave vind je zo een parelketting van historische vestingsteden, stoere forten en bijzondere linielandschappen.