Spring naar content

Treed in de sporen van onze geallieerde bevrijders

Brabant Remembers – 75 jaar bevrijding

 

75 jaar vrijheid beleven op de fiets? Met onze vernieuwde bevrijdingsroutes treed je in de sporen van onze geallieerde bevrijders en ontdek je de impact van de Tweede Wereldoorlog op ‘ons’ deel van de Brabantse Westhoek. Versterkt door lokale verhalen en infopanelen voeren de uitgestippelde routes je door het polderlandschap langs tastbare herinneringen aan deze invloedrijke oorlog.

Het jaar 2020 staat in het teken van 75 jaar vrijheid, ook na Bevrijdingsdag op 5 mei. Omdat ook onze regio hard werd geraakt tijdens de Tweede Wereldoorlog kunnen we dit moment niet voorbij laten gaan. Daarom staken we onze bestaande bevrijdingsroutes in een nieuw format, schreven we nieuwe verhalen en maakten we onze routes nog interessanter voor jou als fietser.

West Riding

Deze serie routes bestaat uit drie delen: de West Riding route, De Timberwolf route en de 1e Poolse Divisie route. Alle routes zijn vernoemd naar de infanterie- of pantserdivisies die verantwoordelijk waren voor de bevrijding van Noordwest-Brabant in 1944, ofwel het huidige gemeente Moerdijk.
De West Riding route neemt je mee van Willemstad via Klundert naar de ‘Fendertse’ polders waarna je vervolgens via fort Sabina terugkeert naar Willemstad. Onderweg kom je diverse forten, bunkers, herinneringspanelen en meer tegen. Genoeg te ontdekken dus!

Timberwolf Route

Op deze route passeer je Noordhoek, Zevenbergen en Standdaarbuiten. Naast interessante punten, zoals de oude suikerfabriek St. Antoine en het Timberwolf mozaïek, kun je ook genieten van het mooie uitgestrekte polderlandschap en vertoeven aan de oevers van rivier de Mark.

1e Poolse Divisie

Wist je dat we niet alleen door Britse en Amerikanen troepen zijn bevrijd? Ook een flinke groep Polen hielp ons gebied bevrijden. Onder leiding van Generaal Maczek bevrijdde de 1e Poolse Pantserdivisie het oostelijke deel van onze gemeente. Daarom voert deze route je van Zevenbergen naar Moerdijk dorp en Zevenbergschen Hoek.

Onderweg passeer je niet alleen bunkers en informatiepanelen, maar ook het monument van de oude Moerdijkbrug, monument de Klokkenstoel en de bijbehorende luisterzuil waar je kunt luisteren naar verhaal van zuster Cornelia. Hier overlapt deze fietsroute de Liberation Route Europe.

Download alvast de routes en ga op pad!

Hoewel de routes klaarstaan, kunnen we ze nu helaas niet volledig op papier verspreiden. Zodra de maatregelen tegen het coronavirus versoepelen, gaan wij op pad om de papieren versies van de routes te verspreiden over onze informatiepunten en andere toeristisch-recreatieve locaties.

Wil je alvast op pad? Niet getreurd! Op onze routepagina kun je alle routes downloaden en vind je voor elke route ook een interactieve versie via de link naar Route.nl en izi.TRAVEL

Vragen of opmerkingen?

Neem dan contact op met VVV Moerdijk door te e-mailen naar vvv@moerdijk.nl

Deze route kwam tot stand met behulp van Willem van Dranen, namens de gezamenlijke heemkundige kringen in de gemeente Moerdijk en grafisch vormgeefster Len Knoester van bureau Ik-Ook.