Spring naar content

Waar waren de Klundertse kanonnen?

De Klundertse kanonnen zijn terug! Vorige week werden de drie historische exemplaren teruggeplaatst op hun plek bij het voormalige stadhuis. De afgelopen maanden verdwenen ze even uit beeld, omdat de affuiten (de onderstellen waarop ze zijn geplaatst) moesten worden gerenoveerd. Dit bleef vooral bij de echte Klundertenaren niet onopgemerkt.

 

De plotselinge verdwijning riep veel vragen op. Deze kwamen vooral binnen bij de lokale heemkundekring Die Overdraghe. “We ontvingen al vragen waar de kanonnen waren gebleven. Dat is niet voor het eerst. Die vraag speelt al meer dan 100 jaar geregeld op, er is vaker wat over te doen”, aldus de woordvoerder van Die Overdraghe.

Waar waren de kanonnen?

In de afgelopen jaren verdwenen de kanonnen wel vaker tijdelijk uit beeld. Dit keer waren de onderstellen rot en moesten ze dus helemaal gedemonteerd worden om de slechte eikenhouten delen te vervangen. De nog goede stukken zijn opgefrist en hergebruikt.

Ter bescherming zijn de drie affuiten na restauratie afgewerkt met transparante beits. Zo kunnen ze de kanonnen hopelijk weer een langere periode dragen. Dat de affuiten momenteel nog een beetje een gekke kleur hebben is niet gek. De doorzichtige beits moet nog in het hout trekken. Na een tijdje zien de kanonnen en hun onderstellen er dus weer een stuk levendiger uit.

Nieuw en toch eeuwenoud symbool

De oude kanonnen in Klundert staan symbool voor de voormalige verdedigingswerken van Klundert. Die werden eind 16e eeuw aangelegd in opdracht van prins Willem van Oranje om van Klundert een echte vestingstad te maken.

Inmiddels maakt deze vestingstad onderdeel uit van de Stelling van Willemstad binnen de Zuiderwaterlinie. Deze linie loopt dwars door de provincie Noord-Brabant van Bergen op Zoom tot Grave. Meer ontdekken over vestingstad Klundert en de rol van deze stelling? Check onze pagina over de Stelling van Willemstad of maak een stadswandeling door Klundert!