Wat is het allermooiste vestingstadje van Nederland?

Steden met dikke muren, omarmd door een groene ster van stadswallen en met een beetje geluk met wat oude kanonnen naast de stadspoort … Van dat soort vestingsteden heeft Nederland er meer dan 160. Stuk voor stuk zijn de steden versterkt tussen de 15de en 18de eeuw om de vijand buiten de poort te houden. Spanjaarden, Fransen, Duitse vorsten  (of Engelsen): er is wat afgeknokt in Nederland. Gelukkig is dat verleden tijd. Wat bleef zijn steden en stadjes waar de historie bij wijze van spreken van de gevels druipt en waar je heerlijk kunt wandelen over stadswallen en -muren met weergaloos uitzicht.

Klundert of Willemstad?

Binnen de gemeente Moerdijk hebben wij twee mooie vestingsteden. In Klundert  is het heerlijk vertoeven in prachtige natuurgebieden met historische betekenis. Dit kleine vestingstadje vormde tijdens de 80-jarige oorlog tegen de Spanjaarden al een onderdeel van de Stelling van Willemstad en daarmee ook van de Zuiderwaterlinie. Ontdek de restanten van de oude vestingwerken, het renaissance stadhuis en wandel in alle rust rondom de resten van de grachten.

Kanonskogels in de muren, kanonnen op de kade. Stadsmuren, stervormige dijken, forten bunkers en kruithuizen. Het roemrijke verleden van Willemstad liet zijn sporen na. Op avontuur door de Stelling van Willemstad en haar historische verdedigingswerken beleef je de geschiedenis van stad en land in een gebied waar water en wind nog altijd domineren. Treed in de voetsporen van belangrijke vorsten en veroveraars en waan jezelf op een woelig strijdtoneel als vriend of vijand, tussen water en forten. Ontdek de Hollandse geschiedenis vanuit bezoekerscentrum het Mauritshuis, struin door de oude straatjes en geniet van culinaire verwennerijen op één van de vele terrassen aan de pittoreske haven.

Stemmen

Wordt het Klundert of Willemstad. Ga naar het stemformulier, vink hierop het stadje van je keuze aan, óf voeg jouw favoriete vestingstad toe aan de lijst. Je kunt stemmen tot en met 15 april.

Uitslag

De stemming bepaalt welke steden eindigen in de top 5 mooiste vestingstadjes. Een deskundige jury – bestaande uit Jaap-Evert Abrahamse (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Maarten van Rossem (historicus) en Marieke Haafkens (route-expert bij ANWB Eropuit) – kiest hieruit de stad die zich Allermooiste vestingstad van Nederland mag noemen. De top 5 staat in oktober in de Kampioen mét tips voor wandelroutes, de top 50 wordt opgenomen in een nieuw boek van de ANWB.