Spring naar content

Weekenden lang vol kunst en monumenten

Nog 5 dagen en dan is het weer zover….Ook dit jaar is er weer de jaarlijkse Kunst & Monumenten Route Moerdijk op 4 en 5 september in combinatie met de landelijke Open Monumentendag op 11 en 12 september. Maar ook op meerdere plaatsen is er doordeweeks genoeg te zien.

“Tijdens deze dagen openen monumenten hun deuren voor publiek. Een route die gaat langs onze mooiste en meest bijzondere gebouwen en forten. Met monumenten zoals Fort de Hel en Fort Sabina. Het mooie Mauritshuis en de prachtige kerken in Zevenbergen, Zevenbergschen Hoek en Fijnaart. Maar ook de historische Hoeve Cecilia in Langeweg”, licht wethouder Eef Schoneveld toe. Hier exposeren niet alleen professionele kunstenaars maar ook semi-professionals naast studenten van kunstacademies en enthousiaste amateurs. De monumenthouders vertellen de mooiste historische verhalen en laten de schoonheid van hun monument zien. De werkgroep Kunst en Monumenten Route Moerdijk ondersteunt deze locaties met het creatief invullen van de dagen. De monumenten die meedoen zijn helemaal Coronaproof. “Uiteraard vertrouwen wij er op dat ook de bezoekers zélf, zich aan de richtlijnen van 1,5 meter afstand en de richtlijnen als aangegeven tijdens optredens zullen houden. Het gaat om een gedeelde verantwoordelijkheid en onze gemeenschappelijke gezondheid” zegt Gert van der Ros van de Kunst en Monumenten Route Moerdijk.

“Historische Nieuwkomers” in de route

Verder zijn dit jaar ook een aantal “nieuwkomers”. Zoals Huize Bloemendael in Zevenbergschen Hoek. Het is een oud veerhuis uit 1612. Het interieur is daar sindsdien weinig veranderd en dus de moeite van een bezoek zeker waard. Ook is de Bakkerij met een verzameling prachtige klassieke motorvoertuigen en boerderij Poeleke met zijn bijzondere historie en heerlijke terras geopend. De Orangemolen uit 1734 in Willemstad met haar unieke interieur doet dit jaar mee en is te bezichtigen. Verder neemt Hoeve Stadszicht in Willemstad deel aan de route met zijn prachtige tuinen en ook de voormalige Rooms Katholieke Kerk in Willemstad is geopend. Kruithuis Utrecht en de bunkers in Willemstad doen mee.

In Zevenbergen doen onder andere de Winkel naar Werk en het voormalig Koetshuis mee. In de gereformeerde kerk kun je genieten van een internationale expositie van de Koerdische gemeenschap.

Meer weten?

Om alle informatie over locaties in combinatie met kunstenaars te zien kun je het beste gaan naar: www.cultuurmoerdijk.nl. Klik op de button ‘Deelnemers’ en je vind alles op en rijtje. Wil je naast de Gemeentelijke Monumenten ook de Rijks Monumenten gaan bezichtigen kijk dan op onze landelijke pagina: www.openmonumentendag.nl en zoek op ‘gemeente Moerdijk’.

Met al dit moois te bezichtigen kan het niet anders: het wordt weer een feestje!