Programma Vestingstedendagen 2019 bekend

Treed in de voetsporen van belangrijke vorsten en veroveraars, waan jezelf op een woelig strijdtoneel als vriend of vijand en beleef zelf het verhaal van de Stelling van Willemstad. Historische straatjes gevuld met oude ambachten en koopwaar, kampementen vol soldaten en demonstraties, expedities door de wallen omringt door de vrolijke muziek van de troubadour. De hele vesting één groot feest!

BEKIJK HET VOLLEDIGE PROGRAMMA

Historische centrum

Oud-Hollandse straatjes, de pittoreske haven en statige monumenten, omringd door bastions en vestingwallen. Tijdens het dagprogramma op zaterdag 5 en zondag 6 oktober vormen zij samen het decor voor de Nederlandse Vestingstedendagen 2019 in Willemstad.

Tussen de historische markttaferelen door heeft professor Bombasticus hulp nodig bij zijn onderzoeken en nemen de soldaten van het Poortersgenootschap je mee door de straten van hun vestingstad. Ontdek ook het oude Geuzenschip de Prince Admirael of de Canonkamer in het Mauritshuis en geniet van de oude ambachten, zoals de touwslager, graveur en de papierschepper.

Op de historische markt geniet je niet alleen van de markttaferelen, maar uiteraard ook van hapjes en drankjes bij de diverse horecalocaties en marktkramen.

Bastions vol kampementen

 

Altijd al willen weten hoe zwaar een zwaard is? Of hoe een middeleeuwse helm jou staat? Grijp je kans! In het kampement op Bastion Groningen laten de Graven van Holland samen met ‘t Vaerdich Volk zien hoe het leven in de vijftiende eeuw eruit zag met bijzondere ambachten en meerdere demonstraties.

 

 

 

Musketiers, zwaardvechters, marketenster of kwakzalvers. Op Bastion Zeeland wordt het een drukke bedoeling. Eén ding is zeker: de Bergsche Battery en het Garderezjiment d’r Kuëb va Heële maken er graag een mooie show van! De Bergsche Battery duikt terug in de Willemstadse historie en speelt de gebeurtenissen zo getrouw mogelijk na tijdens demonstraties.

Terwijl het ene leger bijkomt in zijn kampement en zich buigt over oude ambachten, gaat het andere leger volop in mars. Wanneer het Garderezjiment d’r Kuëb va Heële start met de enige echte marcheeropleiding voor kinderen, zal het kanon bulderen tot ver in de vesting.

Op expeditie

Zowel zaterdag als zondag kun je mee op expeditie door de Willemstadse vestingwallen. Tijdens deze interactieve route leidt de stadsgids je samen met hoofdpersoon Theuntje Penningsbroot mee door de stad en haar wallen. Onderweg kom je de invasie van de Fransen tegen, ontdek je de werking van inundatie, de Duitse bunkers en nog veel meer!

PopMonument Willemstad

Ook het volledige programma van PopMonument Willemstad is bekend! Op zaterdagavond 5 oktober spelen o.a. headliner Iguana Death Cult, Janne Schra, Broeder Dieleman en Bony King of Nowhere. De diverse optredens worden verdeeld over meerdere locaties, zoals in en naast het Mauritshuis, de Koepelkerk, het oude Raadhuis, de oude vuurtoren en het Kruithuis. Zie voor meer info het volledige programma van PopMonument Willemstad.