Spring naar content

Ontdek Moerdijk

Eten & Drinken

Overnachten in Moerdijk

Attracties

Bezienswaardigheden

Sport & Activiteiten

In de Regio

Plan je dag

Groen dorp aan de Mark

Het dorp Standdaarbuiten ontstond na de Sint-Elisabethsvloed in 1421, toen zich nieuw land in het water begon af te tekenen. Op oude kaarten uit de tweede helft van de 15de eeuw werd deze zandbank beschreven als het ‘Stantderbuyten’. In Standdaarbuiten heerst nog een echt dorpsgevoel. Het dorp ligt aan rivier de Mark waarop tijdens de zomermaanden vele waterliefhebbers varen.

Carnaval in het Zwammegat

Hoewel het dorp slechts 2000 inwoners telt, is dat tijdens het jaarlijkse carnaval wel anders. Gedurende dit feest trekt het dorp, dan het Zwammegat genoemd, het tiendubbele aan bezoekers. Standdaarbuiten is beroemd op de prachtig verlichte optocht. Die gezelligheid gaat nog verder tijdens de jaarlijkse dorpsweek waar een week lang activiteiten worden gehouden voor zowel jong als oud. Ter afsluiting van de week wordt er een jaarmarkt gehouden.

Bezoek de Persephone

Op de Markt bevinden zich het voormalig gemeentehuis en de Johannes de Doperkerk, die in de oorlog zijn spits kwijtraakte. Ook de Korenmolen genaamd Persephone is een bezichtiging waard. In deze molen is op de eerste verdieping een informatiecentrum over gierzwaluwen ingericht. In de molen zijn nestkastjes aangebracht waarin ze kunnen nestelen.

Vaar naar Oudenbosch

Op speciaal daarvoor aangewezen dagen vaart veerpont De Timberwolf van Standdaarbuiten naar het stadje Oudenbosch. Vaar mee met de pont naar de tijd waarin katholiek Brabant ontstond. Bezoek de basiliek van Oudenbosch en de Kapel St. Louis. De naam van het pontje verwijst naar de 104de Infanteriedivisie The Timberwolves die in 1944 Standdaarbuiten heeft bevrijd.

Brabantse gezelligheid gemixt met Hollandse status, dat is Moerdijk! Op korte afstand van Rotterdam, Breda en Antwerpen, te ontdekken per boot of fiets. De poort naar Brabant als ideale plek voor een dagtrip of korte break. Moerdijk kent verrassend veel gezichten. Kom jij ze ontdekken?

Eten & drinken in Moerdijk

Tijdens je bezoek aan Moerdijk wil je uiteraard de lokale specialiteiten proeven! De West-Brabantse regio staat bekend om de zoete kersen, champignons en verse vis uit het Hollands Diep. Proef zeker ook de lokaal gebrouwen biertjes, zoals het Willemsch Lentebier en het ambachtelijke ‘Hopgesodemieterd’ van brouwerij Halve Tamme in Zevenbergen. Koop de lokale producten op markten of in één van de vele streekwinkels bij boeren thuis. Proost!

Wil je van je bezoek een meerdaags verblijf maken, zodat je in alle rust van de gemeente kunt genieten? Dan zijn er in iedere stad volop overnachtingsmogelijkheden. Van een overnachting op een camping langs het water, een Bed and Breakfast bij de boer of een luxe bed in een hotel, de gemeente Moerdijk heeft het allemaal!

Attracties in Moerdijk

Ben jij liefhebber van muziek of theater? Combineer jij graag een museumbezoek met een actieve wandeling? Fiets, vaar of wandel door onze gemeente en ga op zoek naar jouw favoriete plekjes. Wij helpen je alvast graag op weg!

Bezienswaardigheden in Moerdijk

Moerdijk ademt geschiedenis. Rijke suikerindustrie in Zevenbergen, roerige tijden in dorp Moerdijk, kapucijnen in Langeweg en heersers en veroveraars in de Stelling van Willemstad. Overal vind je overblijfselen uit het rijke verleden van onze gemeente. Laat je meevoeren door de tijd en geniet van je reis!

Sport & activiteiten

Zomer of winter, lente of herfst, in Moerdijk valt altijd wat te beleven. Pittoreske havens, oude forten, bijzondere evenementen en weidse polder- en kreeklandschappen. Samen bieden ze jou op elk moment een fantastisch decor voor jouw dagje uit of weekendje weg. Ga op pad in onze gemeente en ontdek het zelf!