Zevenbergen

Plan je dag

Van turf tot suiker

Wist jij dat Zevenbergen vroeger een echt Hollandse stad was? En dat de oude suikerstad een Middeleeuws stratenpatroon kent? Kom langs en ontdek zelf de sporen van vroegere overheersers, de eerste suikerfabriek van Nederland en het Kasteel Zevenbergen in de Kasteeltuin. De oude kern kent naast historie een gezellig centrum vol boetiekjes, hotels, restaurants en terrassen waar je heerlijk kunt vertoeven.

Waar het begon met turf eindigde het met suiker. Zevenbergen stond tot ver in de jaren 80 vooral bekend als Suikerstad. De twee hoge schoorstenen van één van de fabrieken vormen nog altijd het aangezicht van de stad. Ook de haven aan het water van de Rode Vaart, het spoorwegstation, Villa Waterloo en de oude arbeidershuisjes wijzen op een suikerrijk verleden.

Genieten aan de haven

Ook de oude stadskern ligt rond de vroegere haven. Momenteel wordt er hard gewerkt de gedempte haven weer terug te brengen in oude staat. Hiermee ontstaat een gezellig stadscentrum vol heerlijke plekjes aan het water. Zie jij jezelf hier al floreren met goed gevulde winkeltassen langs de kade? Of strijk je liever neer op één van de vele terrassen voor een heerlijk bourgondisch diner?

Duik in het verleden

Wil je iets bezichtigen? Bezoek de Rooms-Katholieke kerk H. Bartholomeüs of de recent gerenoveerde protestantse kerk St. Catharina. Deze gotische kerk gelegen aan de Markt was vóór de Reformatie gewijd aan de Heilige Catharina. De oudste delen stammen uit de 14de eeuw. Ga langs bij de oude kostschool van Vincent Van Gogh en luister naar de informatie op de luisterzuil.

Duik in het verleden in de Oudheidskamer van heemkundekring Willem van Strijen. Neem een kijkje in een oud dorpswinkeltje uit 1900, bekijk de opgravingen van het kasteel van Zevenbergen en het fort Noordam en een ontdek meer over het Hollandse leven van vroeger. Vanuit dit museum is het ook mogelijk een stadswandeling te maken met gids.

Actief tussen historie en natuur

Centraal gelegen tussen natuurpark de Biesbosch, historisch Willemstad en Breda is Zevenbergen de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de West-Brabantse regio. Ben je op zoek naar iets actiefs? Kies een van de vele fiets- of wandelroutes en verken de omgeving. Ga een gezellig avondje bowlen bij de Vier Hoog of geniet van de zon in buitenzwembad de Bosselaar tijdens warme zomermaanden.

Plan je bezoek

Ben je van plan de oude Suikerstad te bezoeken? Download alvast onze Attractiekaart van Zevenbergen of haal deze op bij een van de VVV I-punten. Met deze handige folder heb je altijd alle informatie en bezienswaardigheden op zak!

Brabantse gezelligheid gemixt met Hollandse status, dat is Moerdijk! Op korte afstand van Rotterdam, Breda en Antwerpen, te ontdekken per boot of fiets. De poort naar Brabant als ideale plek voor een dagtrip of korte break. Moerdijk kent verrassend veel gezichten. Kom jij ze ontdekken?

Eten & drinken in Moerdijk

Tijdens je bezoek aan Moerdijk wil je uiteraard de lokale specialiteiten proeven! De West-Brabantse regio staat bekend om de zoete kersen, champignons en verse vis uit het Hollands Diep. Proef zeker ook de lokaal gebrouwen biertjes, zoals het Willemsch Lentebier en het ambachtelijke ‘Hopgesodemieterd’ van brouwerij Halve Tamme in Zevenbergen. Koop de lokale producten op markten of in één van de vele streekwinkels bij boeren thuis. Proost!

Wil je van je bezoek een meerdaags verblijf maken, zodat je in alle rust van de gemeente kunt genieten? Dan zijn er in iedere stad volop overnachtingsmogelijkheden. Van een overnachting op een camping langs het water, een Bed and Breakfast bij de boer of een luxe bed in een hotel, de gemeente Moerdijk heeft het allemaal!

Attracties in Moerdijk

Ben jij liefhebber van muziek of theater? Combineer jij graag een museumbezoek met een actieve wandeling? Fiets, vaar of wandel door onze gemeente en ga op zoek naar jouw favoriete plekjes. Wij helpen je alvast graag op weg!

Bezienswaardigheden in Moerdijk

Moerdijk ademt geschiedenis. Rijke suikerindustrie in Zevenbergen, roerige tijden in dorp Moerdijk, kapucijnen in Langeweg en heersers en veroveraars in de Stelling van Willemstad. Overal vind je overblijfselen uit het rijke verleden van onze gemeente. Laat je meevoeren door de tijd en geniet van je reis!

Sport & activiteiten

Zomer of winter, lente of herfst, in Moerdijk valt altijd wat te beleven. Pittoreske havens, oude forten, bijzondere evenementen en weidse polder- en kreeklandschappen. Samen bieden ze jou op elk moment een fantastisch decor voor jouw dagje uit of weekendje weg. Ga op pad in onze gemeente en ontdek het zelf!