Spring naar content

Stadswandelingen met gids

Cultuur snuiven in Moerdijkse stadjes

Eén van onze stadjes ontdekken onder begeleiding van een gids? In zowel de vestingsteden Willemstad en Klundert als in de oude suikerstad Zevenbergen staan dagelijks gidsen voor je klaar.

Stadswandeling of fortentour Willemstad

Ben jij er klaar voor? Treed in de voetsporen van belangrijke vorsten en veroveraars en waan jezelf op een woelig strijdtoneel als vriend of vijand, tussen water en forten. Laat je meevoeren door de gezellige straten van de historische vesting tijdens één van de vele stadswandelingen met gids.

Tijdens een wandeling of fietstocht naar keuze vertelt de gids over het ontstaan van de bastions, de stadswallen, het stratenpatroon en de vele bijzondere bezienswaardigheden en monumenten. Kies je voor een bezoek aan de Koepelkerk? Vergeet niet te genieten van het uitzicht vanaf de kerktoren!

De rondleidingen met gids in vestingstad Willemstad worden georganiseerd door Boudewijn Tours (fiets- en wandeltours) en Op Stap in Willemstad (wandelingen). Het is mogelijk één van de vooraf uitgestippelde rondleidingen te volgen, maatwerk is ook mogelijk. De rondleidingen zijn beschikbaar in het Nederlands, Engels, Duits en Frans. Contacteer Boudewijn Tours of Op Stap in Willemstad en ontdek je mogelijkheden!

Kuieren door vestingstad Klundert

Kuieren door Klundert, met of zonder gids! Heemkundekring Die Overdraghe biedt je de mogelijkheid een historische stadswandeling te maken door het centrum van vestingstad Klundert. Tijdens de wandeling onder leiding van een gids vertelt deze je alles over de geschiedenis van het stadje en de interessante, waardevolle plekken die je tijdens de stadswandeling passeert. De stadswandeling is ook te wandelen zonder gids en is toegankelijk voor rolstoel- of scootmobielgebruikers.

Je kunt tijdens werkdagen de wandeling met gids combineren met een bezoek aan het monumentale voormalige stadhuis van Klundert. Met de wandeling loop je langs de Hervormde Kerk in Klundert. Bijzonder hieraan is dat niet de kerk, maar wel de ingangspoort opgenomen is op de monumentenlijst. Met een beetje geluk kunnen wij in de zomermaanden een kijkje nemen in de kerk. Dit hangt af of deze geopend is, omdat men werkt met vrijwilligers. Een rondleiding met gids is mogelijk in een groep van maximaal 10 personen en kost € 4,00 per persoon. In overleg zijn grotere groepen mogelijk, want er zijn meerdere gidsen beschikbaar. Contacteer de coördinator of  de heemkundekring voor meer informatie of het reserveren van een rondleiding met gids.

Alle eerste  zaterdagen van iedere maand kan je met de stadgids meewandelen. De gids start om 13:00 uur bij De Stad Klundert aan de Molenstraat 33 in Klundert. Wil je meewandelen? De kosten bedragen € 4,00 per persoon en contant afrekenen bij de gids. Geef je voor 12.00 uur  die dag op bij coördinator Niek Tolenaars (tel: 06 33 99 27 93).

Ga je liever zelf op pad? Het routeboekje is voor 3,50 euro te koop bij diverse locaties in Klundert. De route van de stadswandeling ‘Kuieren door Klundert’ is ook te vinden op de downloadpagina van onze website.

Wandel door suikerstad Zevenbergen

Nieuwsgierig naar al wat Zevenbergen te bieden heeft? De Zevenbergse heemkundekring Willem van Strijen gaat graag met jou op pad tijdens een stadswandeling met gids. Tijdens de rondleiding ga je samen op pad langs het tracé van de eeuwenoude haven, die in 1970 werd gedempt en in 2019 weer open gaat. Nog zichtbaar zijn de oude graanpakhuizen, de voormalige brouwerij, grachtenpanden met trapgeveltjes en ook karakteristieke architectuur uit de Tweede Wereldoorlog.

Je gids neemt je mee naar de Markt met de Catherinakerk uit de 14de eeuw, de Bartholomeüskerk en de voormalige jongensschool uit 1907. Door de stationsstraat met de voormalige kostschool van Provily, waar Vincent van Gogh twee jaar van zijn jeugd doorbracht, lopen jullie via villa Waterloo naar een van de oudste treinstations van Nederland. Ondertussen vertelt de gids je over het kasteel van Zevenbergen, de vier suikerfabrieken die er ooit stonden, de soldaten van het turfschip van Breda, de munterij uit de 15de eeuw en nog veel meer!

Op verzoek kun je de stadswandeling combineren met een bezoek aan de Oudheidskamer, het museum van de Heemkundekring. Deze Oudheidskamer is elke zaterdag ook zonder afspraak te bezoeken van 14.00 tot 17.00 uur. Er zijn dan ook rondleiders aanwezig. Contacteer de heemkundekring en boek jouw stadswandeling met gids!